Kde žijú chipmunky v prírode?

Správy a spoločnosť

V latinčine je napísané meno chipmunkovTamias. Pokiaľ ide o ruský názov, existujú dve verzie pôvodu. Jeden z nich - požičiavanie a transformácia z tatárskeho jazyka, kde "chipmunk" je napísaný ako "boryndyk". Druhou možnosťou je pôvod mariánskeho slova uromdok, ale prívrženci tejto verzie sú málo.

kde žijú chipmunky

Chipmunks sú rozšírené na severeAmerika, obývajú takmer celý kontinent. V súčasnosti žijú všetky existujúce druhy s výnimkou ázijských alebo sibírskych chipmunkov, ktoré sa nachádzajú v Eurasii a na území Ruska.

vzhľad

V závislosti od druhu dosahujú zvieratá veľkosť 5až 15 centimetrov, chvost môže byť od 7 do 12 centimetrov. Hmotnosť sa pohybuje od 20 do 120 gramov. Všetky chipmunky majú jednu spoločnú vec - päť prúžkov, ktoré sú umiestnené na zadnej strane pozdĺž dĺžky.

Medzi nimi sú pásy oddelené čiernou alebo šedoulinky. Inak môže byť kožušina zvieraťa červeno-hnedá alebo čiernohnedá. Z dôvodu vonkajšej podobnosti sa väčšina typov chipmunkov je obtiažne odlíšiť od seba. Celkovo existujú 3 druhy hlodavcov, ale každý z nich je rozdelený na 24 poddruhov, takže iba špecialisti sa môžu zaoberať príslušnosťou k určitej rodine.

Kde žijú chipmunky? Foto, oblasť distribúcie druhov

Ako bolo uvedené vyššie, veľké množstvozvieratá žijú v Severnej Amerike. Rozširovanie chipmunkov je tak rozšírené, že sa nachádzajú tak v strednom Mexiku, ako aj v polárnom kruhu. Americký chipmunk žije vo východnej časti severoamerického kontinentu, zatiaľ čo v západnej časti žije 23 poddruhov.

Je zaujímavé vedieť, kde žije chipmunk, v ktorej zóneRusko. Toto je Ďaleký východ, región Magadan, ostrov Sachalin. Zriedka, ale našiel sa v Kamčatke. Ale predovšetkým sa mu páčilo cedrové a listnaté lesy na území Primorye. V dobrých rokoch je počet zvierat na 1 km štvorcový 200-300 kusov.

V strednej Európe sú chrobáky, ktorí utiekli z fariem, kde sú chované, a dokázali sa prispôsobiť divočine. Posledný druh je malý chipmunk, ktorý žije na území Kanady.

stanovište

Chipmunks sú veverička a podobnena proteín. Existuje však veľký rozdiel medzi týmito dvoma druhmi. Proteíny radšej strávia veľa času na stromoch, zatiaľ čo chipmunks usadiť sa na zemi. Najčastejšie sa nachádzajú v lesoch, ale niekedy žijú na otvorených plochách, zarastených kríkmi.

Lesy, v ktorých žije chipmunk, v ktorej zóne závisia od miesta. Napríklad v Amerike - tento listnatý les je rozšírený v Novej Anglicku, v Rusku - v taigě av Kanade - v ihličnatých lesoch.

kde v prírode žijú chipmunky

Napriek skutočnosti, že sa chipmunks usadzujú na zemi,potrebujú stromy. Pravdepodobne tam, kde žijú chipmunky, sú tam vetry, veľké množstvo nečistôt a krajina je pokrytá rastlinami, ktoré sú vhodné na skrytie.

Práve tieto miesta chcúči hľadajú a akna teréne nie sú žiadne stromy, ale kríky pokrývajú pevnú zem, potom sa tu môžu prispôsobiť. Ďalšou dôležitou požiadavkou je prítomnosť blízkeho rybníka. Z tohto dôvodu sa treba pozrieť na to, kde žijú čipáky v prírode, a to v lesoch - na brehoch riek a jazier.

Rozmnožovanie hlodavcov

Aby si mohol urobiť dom, chipmunk vytrhol dieru pre seba. Jeho dĺžka môže dosiahnuť 3 m, dierky vždy vetvi. V nory sú nevyhnutne dve vetvy, ktoré končí v mŕtvych - to sú toalety zvieraťa.

Vždy existujú viaceré sklady pre zásoby aobytných priestorov. V nich hlodavci obložia podlahu listami. Tu spia v zime a v noci, a tiež tu sa narodia a rastú ich deti. Keď vykopáva húf, zakrývajú zem tváre a odoberú ho z miesta, kde žijú. Chrobák v lese opatrne skrýva vstup do vrtu. Nachádza sa pod padlým stromom, v húštinách kríkov, pod starým hnilým pahrom. Je takmer nemožné nájsť nork bez pomoci psa.

Život hlodavcov

Chipmunks milujú teplo a nenávisť dažďa. To je dôvod, prečo sú vystavené v teplom počasí a hlúpy, keď sú teplé. Výnimkou sú druhy, ktoré žijú na miestach s konštantnými zrážkami.

kde žijú chipmunks v ktorej zóne

V zime zvieratá spadajú do hibernácie, ale nie takťažké ako gophers. Pravidelne sa prebúdzajú a sú zálohované dodávkami z komôr. Spiace chipmunk, položiť svoju tvár na brucho alebo obrátiť svoj flexibilný chvost.

Na začiatku jari obyvatelia norských, ktoríNachádzajú sa na slnečných svahoch a sú prvými, ktorí sú oslobodení od snehu, chodia na prieskum. V súčasnej dobe sú chipmunks stále neaktívni, strávia dve alebo tri hodiny na voľnom priestranstve a radšej sa kúpia na slnku. Najčastejšie sú viditeľné na vrcholoch stromov na slnku.

V tejto dobe sa chipmunks nehýbajú ďaleko od nory. Jedia obličky na blízkych rastlinách alebo jesť zimné zásoby. Keď sa zohreje slnko, hlodavce vytiahnu vlhké zásoby a uschne ich na slnku. Ak sú teplé dni opäť nahradené chladom, zvieratá idú na nork a čakajú na túto jar.

kde žije chipmunk v ktorej zóne Ruska

V lete, v horúčave, chumáčci vystupujú do vzduchudostatočne skoro, ale aby sa zem zahriala. Ich činnosť robia pred nástupom horúčavy dňa, druhý výjazd - večer. V miestach, kde je počasie stále teplo a nie je žiadne teplo alebo chlad, chumáčiky sa dajú pozorovať celý deň. Na jeseň sa zvieratá dostanú von z otvorov po zohriatí vzduchu. Toto pokračuje, kým sa nestane úplne zima.

Zvieratá netolerujú dažde a ichpocit. V miestach, kde žijú veveričky, niekoľko hodín pred začiatkom dažďa sa dostanú na konope a vydala zvláštne zvuky, ktoré sú odlišné od ich normálnych "konverzácie."

potomstvo

Chipmunks radšej žiť osamote ažiarlivo strážia svoje byty. Počas obdobia párenia komunikujú s opačným pohlavím, po ktorom sa objavujú potomkovia. K tomu dochádza v máji av auguste. Na jar, pred narodením potomkov, chipmunk môže vybrať starú dutinu ako dom, pretože nemusí premýšľať o zimovaní a na stromoch je menej nepriateľov.

kde sa v lese žijú chipmunky

Sibírska chipmunk prináša potomky raz. Počet novorodencov je 4-8 osôb. Ich príbuzní z Ameriky rodia dvakrát až 3-4 štyri mláďatá. Chipmunks stanú sexuálne zrelé už v prvom roku života. Vo voľnej prírode je život zvieraťa 3 roky, v zajatí môže dosiahnuť 10 rokov.

Mladí chipmunks trávia veľa času v hniezde. Keď sú dostatočne starí, začnú hľadať jedlo v blízkosti vchodu. Postupne začnite hlbšie od dierky.

Zatiaľ čo mladí sú malí, žena je v blízkosti vchodu do nory a v prípade nebezpečenstva začne čuchať nepríjemne. Potom sa deti rýchlo vrátia a vydávajú odpoveď.

nepriatelia

Malé hlodavce majú veľa nepriateľov. Sú to dravce, malé zvieratá, ľudia a niekedy aj medvede. Posledne menovaní najčastejšie vykopávajú nork z čmelákov a zvykajú svoje zásoby. Keď zviera žiarli voči nepriateľovi, začne sa v určitých intervaloch zahrávať úzkostlivo.

kde sa v Rusku vyskytujú chipmunky

Potom chipmunk dovolí nepriateľovivzdialenosť 30 metrov a starostlivo skúma. V prípade, že dôjde k skutočnému nebezpečenstvu, vydá sa nepretržitý vystrašený pípanie. Chipmunks sa často skrývajú od prenasledovateľov v húštinách alebo sa snažia vyliezť na strom. Nevedú svojich nepriateľov do nory.

Napájanie

Hlavné jedlo hlodavcov je, že to môžedostať sa do lesa. V podstate ide o rastlinnú potravu, ale niekedy môže byť aj malý hmyz. Chipmunks radi jesť obličky, zrná, lieskové orechy, rastlinné výhonky. Ak v blízkosti rastú niektoré obilniny, chipmunks sú radi, že z nich obilia.

Niekedy sa tieto zvieratá môžu stať skutočnýmiškodcami. S malým rozmerom poľa, ktorý sa nachádza vedľa brehov, kde žijú chipmunky v lese, môžete plodinu úplne stratiť. A to všetko silami malých hlodavcov. Navyše, chipmunks jesť bobule, huby, môžu jesť marhule a ďalšie ovocie, neúmyselne zasadené ľuďmi vedľa diera.

Zimné zásoby

Zásoby čipka sú veľmi rôznorodé. V kurze sú všetky druhy jedla, ktoré môže dostať okolo svojej dierky. Rezerva sa udržiava počas celého obdobia prebudenia.

Podľa odhadov výskumných pracovníkov, kde žijúchipmunks v Rusku, ich rezervy na zimné jedlo dosahuje približne 6 kilogramov. Všetky potraviny, ktoré zviera rozdeľuje vo vzhľade, a dokonca aj zrno rôznych kultúr je v rôznych hromadách. Všetky potraviny sa pridávajú do vrhu suchých tráv a listov a medzi sebou sú hromady oddelené listami z listov.

kde žijú chipmunky Foto

Zaujímavé je ťažba obilia. Ak uši nie sú príliš blízko, zviera hľadá najbohatšiu rastlinu v obilí a skočí na ňu. Pod váhy stonky sa ohýba a drží ju s labkami, chipmunk uhryzne z hrotu sám.

Potom zachyti obilie, skryje ich na lícach abeží do svojej nory. Ak sa uši blíži a náklon nie je možný, chipmunk uhryzne stonku, kým nedosiahne semená.